Měnová politika Velké Británie - Šindelářová, Andrea (2008)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zodpovědět otázku „Proč Velká Británie nepřijala euro?“. Abych dokázala na tuto otázku odpovědět, podrobně rozpracuji následující témata: Mundellova Teorie optimálních měnových oblastí (OCA), vývoj evropské měnové unie (EMU) – nejvýznamnější mezníky, se zaměřením na Velkou Británii, jak se staví VB k EMU a přijetí jednotné evropské měny, hodnocení Brownových ekonomických testů a jejich porovnání s Maastrichtskými konvergenčními kritérii a kritérii V. Klause, charakteristika současné ekonomické situace VB, porovnání důvodů nepřijetí eura VB s důvody Dánska a Švédska a možnosti inspirace ČR ve VB. V průběhu mé práce uvádím výhody a nevýhody ze vstupu do EMU jak pro VB, tak pro stávající země eurozóny