Ideologické rozložení voličů a politické strany v ČR - Palusková, Jitka; Minárik, Pavol; Šmíd, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání ideologického rozložení voličů mezi jednotlivými ideově odlišnými stranami politického spektra v rámci České republiky. Úvodní část práce popisuje teorie zabývající se danou problematikou a podrobně rozpracovává zejména ekonomický pohled teorie veřejné volby a jednoho z jejich zakladatelů Anthonyho Downse. V další části práce se projevuje snaha porovnat tyto teoretické teze s reálným světem, a to na základě statistických dat, sociologických studií a analýz současné společnosti České republiky. Diskutován je i vliv různých determinačních faktorů, které mohou mít určující dopad na rozhodnutí voličů a výsledky tak výrazně vychýlit či zcela změnit. Práce ukazuje, že obecné teoretické teze lze na základě skutečnosti veskrze potvrdit, ale model zabývající se konkrétně studiem zákonistostí polymodálního rozložením voličů, jaké existuje v České republice, vyžaduje další vědecké analýzy rozvíjející již existující myšlenky a teorie
Vedoucí práce: Pavol Minárik
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; politické strany; bakalářské práce; political parties; bachelor's theses