Srovnání regulace trhu s alkoholem a tabákovými výrobky v České republice - Králová, Lenka (2008)
Cílem bakalářské práce je porovnat současný přístup ze strany státu k omezení nabídky a poptávky po alkoholu a tabákových výrobcích. Ke zjištění tohoto cíle slouží legislativní opatření, dokumenty a programy, podle kterých se Česká republika řídí. K porovnání jednotlivých regulačních prvků týkajících se poptávky po alkoholu a tabákových výrobků slouží možnosti dostupnosti, povinnosti provozovatele, zákazů a povinných označení jednotlivých výrobků. Ke komparaci v oblasti nabídky alkoholu a tabákových výrobků slouží zdanění se zaměřením na spotřební daň obou výrobků. Závěr práce dochází ke zjištění, že větší restriktivní opatření jsou v oblasti tabákových výrobků. I přes větší regulační opatření je vidět rostoucí roční spotřeba cigaret na osobu. U alkoholových výrobků jsou menší restriktivní opatření. Přes tyto menší opatření se spotřeba alkoholu pohybuje v rozmezí mezi 9,8 a 10,2 litru čistého alkoholu na osobu