Účetní a daňové aspekty rizikových pohledávek - Sychra, Jiří (2008)
Cílem práce je poskytnout komplexní přehled o problematice rizikových pohledávek v účetnictví, včetně daňových aspektů. Vedle účetních postupů používaných v České republice jsou zde představeny také ty, které se používají v mezinárodním kontextu. Čtenáři tak lépe umožňuje srovnání jednotlivých přístupů. Aktuálnost tématu z českého pohledu podtrhují významné změny téměř všech souvisejících právních předpisů, většinou s účinností od 1.1.2008, které budou muset účetní jednotky respektovat při sestavování nadcházející účetní závěrky. Jelikož bylo při zpracování práce použito posledního platného znění těchto právních předpisů, lze jejích poznatků využít pro potřeby této účetní závěrky. Teoretický výklad je doplněn řadou rad z účetní praxe a jeho pochopení usnadňují také názorné příklady