První československá republika sociální stát? Za jakou cenu? - Kubínová, Pavla (2008)
Práce se zabývá chatakteristikou československé poválečné společnosti v letech 1918-1926. Konkrétně se zaměřuje na vliv politických stran a hospodářských elit a jejich postoj k sociálním reformám. Další část popisuje přijaté zákony v sociální sféře a snaží se zhodnotit jejich vliv v ekonomické a sociální oblasti. Následuje analýza veřejných finací, jejímž cílem je posoudit vliv sociálních výdajů na státní rozopočet a odpovědět na otázku, jakou byly tyto výdaje zátěží pro veřejné fianance, jakým způsobem stát řešil jejich financování a jakou zátěž představovaly do dalších let? Nakonec se práce zabývá měnovou politikou v prvních poválečných letech, jejíž pojetí významně ovlivňovalo sociální sféru a celou hospodářskou politiku