První československá republika sociální stát? Za jakou cenu? - Kubínová, Pavla; Soběhart, Radek, 1978-; Stellner, František, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práce se zabývá chatakteristikou československé poválečné společnosti v letech 1918-1926. Konkrétně se zaměřuje na vliv politických stran a hospodářských elit a jejich postoj k sociálním reformám. Další část popisuje přijaté zákony v sociální sféře a snaží se zhodnotit jejich vliv v ekonomické a sociální oblasti. Následuje analýza veřejných finací, jejímž cílem je posoudit vliv sociálních výdajů na státní rozopočet a odpovědět na otázku, jakou byly tyto výdaje zátěží pro veřejné fianance, jakým způsobem stát řešil jejich financování a jakou zátěž představovaly do dalších let? Nakonec se práce zabývá měnovou politikou v prvních poválečných letech, jejíž pojetí významně ovlivňovalo sociální sféru a celou hospodářskou politiku
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; sociální stát; bakalářské práce; welfare state; bachelor's theses