Československo a mezinárodní obchod ve dvacátých letech 20. století - Merta, Ondřej; Szobi, Pavel, 1983-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje mezinárodního obchodu v Československu po rozpadu Rakouska-Uherska. Autor prozkoumá hypotézu o významném podílu českých zemí na průmyslové výrobě v Rakousku-Uhersku, nevýhodnému vývozu zboží přes Vídeň a obchodní střediska v Německu. Pokládá otázku reorganizace průmyslu a vybudování zahraničního obchodu po první světové válce, jakož i financování průmyslu na počátku dvacátých let 20. století. Zůstaly velké podniky nadále v německých rukou? Přišel do Československa kapitál z jiných zemí nebo se vytvořily ryze české podniky? Přínos práce spočívá hlavně ve vytvoření uceleného pohledu na problematiku ranného československého zahraničního obchodu a nástrojů, jimiž se dosahoval
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; mezinárodní obchod; bakalářské práce; international trade; bachelor's theses