Zajišťování energetické bezpečnosti v transatlantickém prostoru. Perspektivy budoucího vývoje. - Kovačovská, Lenka, 1982- (2008)
Předmětem zkoumání diplomové práce je energetická bezpečnost členských zemí Evropské unie a Spojených států amerických. Pomocí analýzy vývoje jejich energetických politik se práce snaží najít odpověď na otázku, jakým směrem se bude ubírat jejich vzájemný vztah s ohledem zajišťování jejich energetické bezpečnosti. Pole zkoumání je zúženo pouze na zajišťování si přístupu k dodávkám ropy a zemního plynu