PŘIJETÍ SPOLEČNÉ MĚNY EURO A ZHODNOCENÍ JEHO DOSAVADNÍCH (NE)ÚSPĚCHŮ NA PŘÍKLADU NĚMECKA - Klusoňová, Petra (2007)
Tato práce stručně charakterizuje hlavní události, které vedly ke vzniku eura jako společné měny. Dále uvede základní očekávané náklady a výnosy plynoucí ze zavedení eura. V další části této práce bude provedena komparace vývoje vybraných ekonomických ukazatelů před zavedením eura a po jeho zavedení na příkladu Německa jako jednoho z nejvýznamnějších, největších a nejlidnatějších členských států EU. Veškeré tyto komparace budou prováděny z důvodu konfrontace jejich výsledků s teoretickými předpoklady o výnosech, které byly očekávány při vstupu do EMU. Na závěr tato práce shrne zjištěné skutečnosti a zhodnotí vliv přijetí eura na vývoj některých ekonomických ukazatelů ve sledované oblasti