Systém investičních pobídek v ČR - Hes, Erik (2008)
Investiční pobídky hrají významnou roli politického nástroje v mezinárodní konkurenci. Mohou ovlivňovat řadu ekonomických ukazatelů a jsou často používány k přitahování nových zahraničních investic do země. Pobídky se nejčastěji rozdělují na finanční, fiskální a ostatní. Nejběžněji využívanou pobídkou u nás je sleva na dani z příjmů právnických osob. Efektivita pobídek na snižování nezaměstnanosti se ukázala v mnoha okolnostech jako velmi nejistá. Pobídky byly nejdříve udělovány pouze ve zpracovatelském průmyslu. Časem vznikly další dva významné programy podpory investic a pobídkový systém se stále zdokonaloval. I přes jeho výrazné zefektivnění v poslední době by mohlo být užitečnější, kdyby se státy Evropské unie dohodly na zrušení pobídek