Zahraniční dluh - příčiny a důsledky. - Martínek, Zdeněk (2008)
Práce analyzuje vývoj stavu a struktury zahraničního zadlužení u nových členů EU a vyspělých států západní Evropy. Zadlužení analyzuje ve vztahu k vývoji struktury běžného účtu platební bilance. Jednotlivé země srovnává na základě několika nejdůležitějších ukazatelů zkoumajících solventnost a likviditu. Data srovnává s ekonomikami jižní Asie a Jižní Ameriky. V teoretické části práce definuje zahraniční zadlužení, jeho vazbu na výkazy vnější pozice země a jeho možné příčiny a důsledky