Integrační procesy v Latinské Americe (politické a kulturní předpoklady a důsledky) - Jeníčková, Martina (2007)
Diplomová práce se zabývá integračními procesy v Latinské Americe s důrazem na období od začátku 90. let 20. století, kdy dochází k oživení integračních snah. Zkoumá souvislosti mezi ekonomickou, politickou a kulturní dimenzí integrace. Poukazuje na určitý posun v charakteru integrace od 90. let minulého století a také na některé nové trendy. V první části stanovuje východiska k problematice. V druhé části zkoumá integraci ze subregionálního hlediska. V třetí části se zabývá celoregionálními iniciativami. Práce rovněž naznačuje vliv USA na latinskoamerickou integraci