Struktura českého pojistného trhu a jeho vývoj - Kozáková, Markéta (2008)
Tato bakalářská práce zachycuje a analyzuje vývoj českého pojistného trhu. V úvodní kapitole je stručně popsán vývoj od úplných začátků pojištění v našich zemích, přes znárodnění pojišťoven po 2.sv. válce a kapitola končí rokem 1995, kdy se již pojistný trh na našem území obnovil. V těch následujících je pojistný trh zkoumán z několika hledisek. V každé kapitole jsou v souvislosti s příslušnými údaji také uvedeny významné události, které ovlivnily daný ukazatel pojistného trhu. Nechybí ani legislativní změny, které měli ve vývoji pojistného trhu velký význam. Po nich následují údaje o počtu pojišťoven, jejich vlastnické struktuře, výši rezerv a jejich investování, předepsaném pojistném, náklady na pojistná plnění atd