Teorie konkurence a antimonopolní politika - Hrdlovič, Richard; Kindlová, Eva, 1957-; Mičúch, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
V práci poukážeme na vývoj teorie konkurence v dějinách ekonomického myšleni. Začneme stručným nastíněním problematiky konkurence tak, jak ji chápal zakladatel moderní ekonomie Adam Smith. Jeho názory předznamenaly vyvoj této teorie na dalších 200 let a ovlivnily tak formování neoklasické ekonomie, na kteru navážeme. Poukážeme na některe osobnosti, které spoluvytvářely neoklasickou teorii konkurence, jako byli Chamberlain a Robinsonová a dotkneme se i jedneho z predstavitelů chicagské školy, Franka Knighta, jako jednoho z prvních, kteří formuloval podmínky platné na dokonale konkurenčních trzích. Okrajove se seznámíme s Marshallem, a Wallrasovou teorií všeobecné rovnováhy. Po definování konkurence tak, jak ji vnímali neoklasikové se přesuneme od statického pojetí konkurence k dynamismu rakouské ekonomie a zaměříme se na teorii podnikatele a úlohu inovací ve spolecnosti a ve vývoji na trzích. Rakouský přístup nám otevře nový pohled na formování hospodářské politiky, která stavěla svá doporučení na modelu dokonalé konkurence, a jakékoliv výraznější vychýlení od tohohle stavu, považovala za důvod ke státním zásahům
Vedoucí práce: Eva Kindlová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; konkurence; bakalářské práce; competition; bachelor's theses