Komparace deregulace nájemného v ČR a ve světě - Beranová, Lucie (2008)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním tématem deregulace nájemného v ČR s porovnáním vybraných modelů ostatních zemí ve světě. Teoretická část práce charakterizuje základní pojem regulované nájemné z ekonomického hlediska a popisuje regulaci nájemného první a druhé generace. Nastiňuje historický vývoj a současný postoj hlavních politických stran a zájmových skupin k této problematice. Druhá část práce je věnována možnostem deregulace nájemného, nedostatkům nově přijatého zákona o deregulaci nájemného v ČR a studiím, které analyzují možnou deregulaci nájemného. Závěr práce charakterizuje jednotlivé formy regulace a deregulace nájemného v USA, Německu, Švýcarsku a Polsku. Následně vyhodnocuje inspiraci a důsledky pro ČR