J. M. Keynes - Tomášová, Kateřina (2008)
Práce je zaměřená na osobu jednoho z nejvýznamnějších ekonomů 20. století, Johna Maynarda Keynese. J. M. Keynes postavil základy oblasti ekonomie, která je v současnosti nazývána makroekonomie. Jeho dílo Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz znamenalo vznik nového ekonomického směru, keynesiánství. Definoval tzv. efektivní poptávku, zákon klesajícího sklonu ke spotřebě a nově definoval funkci úspor. J. M. Keynes teoreticky zdůvodnil nevyhnutelnost státních zásahů do ekonomiky a popřel tak teoretické myšlení klasických a neoklasických teorií. Zahájil éru nekontrolovatelných deficitů národních rozpočtů. A rovněž jeho dědictví formuje myšlení řady politiků a zájmových skupin dodnes