J. M. Keynes - Tomášová, Kateřina; Holman, Robert, 1953-; Tichý, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práce je zaměřená na osobu jednoho z nejvýznamnějších ekonomů 20. století, Johna Maynarda Keynese. J. M. Keynes postavil základy oblasti ekonomie, která je v současnosti nazývána makroekonomie. Jeho dílo Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz znamenalo vznik nového ekonomického směru, keynesiánství. Definoval tzv. efektivní poptávku, zákon klesajícího sklonu ke spotřebě a nově definoval funkci úspor. J. M. Keynes teoreticky zdůvodnil nevyhnutelnost státních zásahů do ekonomiky a popřel tak teoretické myšlení klasických a neoklasických teorií. Zahájil éru nekontrolovatelných deficitů národních rozpočtů. A rovněž jeho dědictví formuje myšlení řady politiků a zájmových skupin dodnes
Vedoucí práce: Robert Holman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; agregátní poptávka; makroekonomie; bakalářské práce; aggregate demand; macroeconomics; bachelor's theses