Řízení úvěrového rizika a hospodářský cyklus - Uhliarová, Lucia; Kovářík, Tomáš; Heřmanský, Pavel, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tématem mé bakalářské práce je vztah mezi hospodářskými cykly a chováním bank při poskytování úvěrů, popsaný Schumpeterovou a Minského teorií hospodářského cyklu. Hospodářský cyklus je způsoben investičním optimismem podnikatelů a následnou úvěrovou expanzí bank. Banky pod vlivem všeobecného optimismu postupně přestávají plnit pravidla řízení úvěrového rizika při poskytování půjček. Úvěr tak získávají stále více rizikovější klienti, kteří pravděpodobně nebudou schopni svůj dluh splatit, což se projeví na konci fáze expanze. V důsledku problému se splácením úvěrů nastane prudký pokles postihující nejen banky ale i zdravé firmy. Příkladem takové situace je hypoteční krize ve Spojených státech
Vedoucí práce: Tomáš Kovářík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses