Úverové riziko a hospodársky cyklus - Kulhányová, Petra (2008)
Fungovanie ekonomiky a peňažný systém sú dva prejavy jednej veci. Vznik a zánik peňazí sa deje v bankovom systéme prostredníctvom poskytovania a splácania úveru, čo je základom teórie endogénnych peňazí. V tejto bakalárskej práci je tak najrpv vymedzená základá myšlienka, že peniaze sú úverom a ničím iným len úverom. Ďalej sa prevažne zaoberá problematikou úverového rizika. Bankový sektor na celom svete čelí rastúcej potrebe uskutočniť moderné praktiky v oblasti riadenia úverového rizika. Bankovníctvo bolo už navyše dlho považované za procyklickú záležitosť a na tieto aspekty a na vzťah úverového rizika a hospodárskeho cyklu je bližšie poukázané i v tejto práci. Základy týchto rizík sú blízko spojené s hospodárskymi cyklami a zdravie banky súvisí s ekonomickými podmienkami, pod ktorými banka funguje. Ťažkostiam, ktorým musia banky a ich poradcovia čeliť je presné určovanie ako sa úroveň úverového rizika mení s vyvíjajúcim sa makroekonomickým stavom. Vývoje vo finančnom systéme môžu zosilniť kolísanie makroekonomických ukazovateľov a podložiť základ rozsiahlej finančnej nestability