Národná banka Slovenska a přijetí eura - Čermáková, Martina (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá měnovou politikou Národní banky Slovenska po vzniku samostatné Slovenské republiky, až po měnovou politiku zaměřenou na snahu o dosažení přijetí eura jako svého národního platidla v naplánovaném termínu, tedy od 1. ledna 2009. Práce dále řeší otázku praktického zavedení eura do hotovostního a bezhotovostního oběhu, spojenou s nutností zabezpečení ochrany spotřebitelů. Na závěr práce uvádím příklady zemí, které euro zavedly v nedávné době. Jedná se o Slovinko, které vstoupilo mezi země eurozóny od 1. ledna 2007 a o Kypr a Maltu, které tak učinily 1.ledna 2008. Na příkladu těchto zemí, které už mají úspěšné přijmutí eura za sebou se snažím ukázat, na jaké oblasti by se mělo Slovensko více zaměřit a naopak z čeho si vzít příklad pokud chce euro zavést stejně hladce jako tyto země