Teorie byrokracie a Světová banka - Kozel, Tomáš (2008)
Hlavními tématy této práce jsou teorie byrokracie a Světová banka. V teoretické části bude představena zejména teorie byrokracie od Williama A. Niskanena, podle níž se byrokrat snaží maximalizovat rozpočet svého úřadu. Některé aspekty byrokracie budou v analytické části aplikovány na Světovou banku. Na možnou byrokracii ve SB bude nahlíženo z několika hledisek (např. z hlediska maximalizace rozpočtu, organizační struktury či zhodnocení jednoho konkrétního projektu SB). Cílem práce bude zjistit, zda je SB byrokratickou institucí