Migrační rozhodování - Tesařová, Jana (2008)
Tato práce se zabývá migračním rozhodováním jedince. Pomocí ekonomické teorie vysvětluje migrační chování člověka. Ten musí zhodnotit veliké množství proměnných, které do jeho rozhodování vstupují, a rozhodnout, zda je pro něj optimální migrovat či zůstat v rodné zemi. Protože na rozhodování člověka může mít vliv i státní migrační politika, je v práci teoreticky popsané migrační chování zúčastněných států. Takto vyložený teoretický rámec je v druhé části aplikován na reálný svět, kde je nejprve sestavena reálná kalkulace individuálního migračního rozhodování. Následně je na základě empirických zjištění na příkladu České republiky demonstrováno, kteří lidé se nakonec rozhodnou do země imigrovat a z jakého důvodu se tak rozhodnou. Nakonec bude tato práce opět na příkladu České republiky ilustrovat konkrétní státní imigrační politiku a zhodnotí, zda je vůči imigrantům spíše otevřená nebo jejich příchod blokuje