Jak funguje černý trh s drogami (popis a analýza) - Gryčová, Marta; Šťastný, Dan, 1974-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce se pokusí přispět k primární analýze ilegálního trhu s drogami odhadem cenové elasticity poptávky a nabídky. Shrnuje základní ekonomické poznatky, které popisují danou oblast, aplikuje odhadovaná data spotřeby, objemu prodeje, cen apod. do teoretických ekonometrických modelů a nakonec zhodnotí jejich platnost. Prozkoumá dostupnou literaturu (zejména v případě nepříznivých výsledků pro danou teorii) a vyhledá i jiné aspekty ovlivňující konzumaci drog ve společnosti v různých zemích, od kulturních (tradic, zvyků), přes socioekonomické až po psychologické. Zhodnotí, zda zkoumané modely dané aspekty zahrnují. Rozdělí je na faktory determinující poptávkovou a nabídkovou stranu. Určí, zda mají na jednotlivé subjekty a prvky trhu pozitivní či negativní vztah. Nakonec uvede příklady některých legalizačních, regulačních a prohibičních opatření a evaluuje je, zda vedla či nevedla ke svým předem definovaným cílům a zda nevyplývají z ekonomických teorií efektivnější alternativní řešení. V rámci této analýzy zkoumá vztah mezi vládními výdaji na protidrogovou politiku a spotřebu drog v populaci a také zda akce typu "war on drugs" jsou v tzv. source countries efektivní. Upozorní na nutnost provádět pravidelné průzkumy mezi drogovými uživateli, neboť právě nevýhodou prohibice je neschopnost přesně trh popsat
Vedoucí práce: Dan Šťastný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses