Dopady migrace na ekonomiky zemí dovážející a vyvážející pracovní sílu - Trš, Lukáš (2008)
Obsahem práce je téma migrace a její dopad na ekonomické a sociální prostředí. Na problematiku je nahlíženo z pozice země dovážející pracovní sílu stejně jako vyvážející. Pozorovány jsou změny v uplynulých letech spolu s aktuálními trendy pohybů obyvatel a incentivy pro ně. Hodnoceny budou ekonomické a socioekonomické následky i příčiny pohybu pracujících. To znamená především doložit, komu všemu a jak migrace pomáhá, zda někomu škodí, význam vazeb emigrantů na domovskou zemi, vlivy asimilace a to z pohledu kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků. Součástí je i prokázání či vyvrácení mýtů, které v souvislosti s migrací panují. Práce by měla pomoci zodpovědět otázku, zda má smysl obklopit zemi branami a nevpouštět cizince dovnitř, či naopak proměnit hranice ve formální linii a umožnit volný pohyb obyvatel