Dopady migrace na ekonomiky zemí dovážející a vyvážející pracovní sílu - Trš, Lukáš; Kadeřábková, Klára; Mikuláštík, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Obsahem práce je téma migrace a její dopad na ekonomické a sociální prostředí. Na problematiku je nahlíženo z pozice země dovážející pracovní sílu stejně jako vyvážející. Pozorovány jsou změny v uplynulých letech spolu s aktuálními trendy pohybů obyvatel a incentivy pro ně. Hodnoceny budou ekonomické a socioekonomické následky i příčiny pohybu pracujících. To znamená především doložit, komu všemu a jak migrace pomáhá, zda někomu škodí, význam vazeb emigrantů na domovskou zemi, vlivy asimilace a to z pohledu kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků. Součástí je i prokázání či vyvrácení mýtů, které v souvislosti s migrací panují. Práce by měla pomoci zodpovědět otázku, zda má smysl obklopit zemi branami a nevpouštět cizince dovnitř, či naopak proměnit hranice ve formální linii a umožnit volný pohyb obyvatel
Vedoucí práce: Klára Kadeřábková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses