Penzijná reforma: vplyv na úspory a hospodársky rast na Slovensku - Marek, Matej (2008)
Medzi rokmi 2004 a 2005 slovenská vláda reformovala starý priebežný dôchodkový systém. Hlavnou črtou nového systému je súkromný pilier, ktorý umožňuje budúcim penzistom prispievať na vlastné dôchodkové účty. Majetok fondov je investovaný na kapitálových trhoch a vláda negarantuje žiadne výnosy. Odhadujeme, že pôvodný priebežný systém znižoval hrubý domáci produkt o 6% za rok. Preto nás zaujíma, ako môže nový systém prispieť k budúcemu hospodárskemu rastu na Slovensku. Pomocou modelu prekrývajúcich sa generácií vysvetľujeme vplyv rôznych dôchodkovým systémov na tvorbu úspor