Penzijná reforma: vplyv na úspory a hospodársky rast na Slovensku - Marek, Matej; Kollár, Miroslav; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Medzi rokmi 2004 a 2005 slovenská vláda reformovala starý priebežný dôchodkový systém. Hlavnou črtou nového systému je súkromný pilier, ktorý umožňuje budúcim penzistom prispievať na vlastné dôchodkové účty. Majetok fondov je investovaný na kapitálových trhoch a vláda negarantuje žiadne výnosy. Odhadujeme, že pôvodný priebežný systém znižoval hrubý domáci produkt o 6% za rok. Preto nás zaujíma, ako môže nový systém prispieť k budúcemu hospodárskemu rastu na Slovensku. Pomocou modelu prekrývajúcich sa generácií vysvetľujeme vplyv rôznych dôchodkovým systémov na tvorbu úspor
Vedoucí práce: Miroslav Kollár
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses