EMU a měnová integrace ve světě - Tomandlová, Tereza; Chytilová, Helena; Vorlíček, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Vstup České republiky do EMU je aktuálním tématem. Zároveň ale vzniká otázka, zda je EMU efektivní měnovou unií v porovnání s alternativními. Tato práce se snaží analyzovat měnové unie z obecného hlediska a následně podrobněji rozvíjí problematiku stávajících měnových unií v kontextu komparace s EMU. První část práce se zabývá zejména základní charakteristikou měnových unií, jejich formami, specifiky jejich vzniku, včetně motivace jednotlivých států k účasti v těchto uniích. Druhá část se soustředí na shrnutí základního vývoje měnových unií až do současnosti, což je podstatné pro utvoření základní představy o celkovém vývoji měnové integrace. Následuje analýza efektivnosti současných měnových unií ve světě. Na předchozí oddíl navazuje pojednání o EMU a jejím vývoji v rámci ES a EHS. Na základě předchozí analýzy provádím srovnání EMU s již uvedenými měnovými uniemi současnosti. Cílem mé práce je pojednání o problematice měnových uskupení, vytvoření základního přehledu známých měnových unií ve světě a na základě komparace EMU s uvedenými uniemi zhodnotit její postavení v rámci světového prostoru
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses