Alokace vyhrazených parkovacích stání držitelům průkazu ZTP a ZTP/P - Ambrožová, Zuzana; Bartoň, Petr; Vorlíček, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práce odpovídá na otázku, zda i v případě sociálních programů, které jako kritérium přidělení určité výhody stanovují zdravotní stav, existuje prostor pro oportunistické jednání. První polovina práce je věnována relevantním teoretickým konceptům a jejich důsledkům pro ekonomickou efektivitu soukromé a veřejné charity. Mezi nejdůležitější koncepty zde patří "Dilema samaritána" a "Rotten Kid" teorém, přičemž Beckerův model je rozšířen o transakční náklady. Tato část je také doplněna praktickou analýzou dopadu asymetrických informací na pracovní neschopnost. Druhá část práce se již zaměřuje na mimořádné výhody poskytované držitelům průkazu ZTP a ZTP/P a samotné přidělování vyhrazeného stání. Vedle legislativní úpravy pomoci jsou upřesněny implikace plynoucí z teoretických konceptů, některé jsou prokázány na dostupných statistických datech
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses