Analýza hotelnictví a turismu v Praze v letech 2000-2006 - Závorová, Miroslava (2008)
Předmětem mé bakalářské práce je hotelnictví a cestovní ruch v Praze v letech 2000-2006. Hlavní cíl této práce je analyzovat vliv ceny ubytovacích služeb na poptávku, nabídku po ubytovacích službách, i na celý trh cestovního ruchu V úvodní části vymezuji obecné pojmy cestovního ruchu a hotelnictví. Uvádím zde i zmínku o státní politice cestovního ruchu České republiky. První analýza zkoumá trh cestovního ruchu v Praze jako celek pomocí veřejného mínění. Toto veřejné mínění je získáno z tiskovin, časopisů a z dalších tiskových zdrojů ve sledovaném období. V této analýze dochází k porovnání veřejného mínění se statistickými daty. Druhá analýza se snaží kvantifikovat vliv ceny na délku pobytu hostů v ubytovacích zařízení a na počet ubytovaných turistů v Praze. K zjištění citlivosti turistů na cenu je použita cenová elasticita poptávky