Analýza hospodářského cyklu Čínské lidové republiky od roku 1990 do roku 2007 - Frömel, Jaroslav (2008)
Tématem této práce je analýza hospodářského cyklu Číny v letech 1990-2007. Při analýze je bráno v potaz několik skutečností, které jsou čínskými specifiky. Ze své pozice nejlidnatější země světa nabízí obrovský ekonomický potenciál, který ji staví do role jednoho z hlavních hráčů v globální ekonomice. Tento potenciál přivádí do ekonomiky vysoké zahraniční investice. Zároveň je v Číně možno pozorovat interakci mezi ustupujícím socialistickým uspořádáním a nastupujícím kapitalismem. V první části jsou nastíněna teoretická východiska pro analýzu hospodářského cyklu z pohledu jednotlivých ekonomických škol. Druhá část uvádí východiska použitá při samotné analýze. Další část je uvedením do historického vývoje čínské ekonomiky. V hlavní kapitole je rozložen hospodářský cyklus na několik časových období s využitím hlavních makroekonomických ukazatelů. Rovněž je uvedena možná předpověď vývoje čínské ekonomiky v příštích letech. Závěr obsahuje shrnutí jednotlivých poznatků a jejich uvedení do kontextu celkového vývoje hospodářského cyklu