Interakce měnové politiky ČNB a rozpočtové politiky české vlády v letech 1993 – 2006 - Štembera, Jaroslav (2008)
Ve své práci se zabývám problémem vzájemné interakce fiskální a měnové politiky. V první části řeším obecné pojmy a teorie, které se týkají fiskální a měnové politiky. V měnové politice se zabývám centrální bankou a jejími nástroji, které nám říkají, zda centrální banka provádí expanzivní či restriktivní politiku. Ve fiskální politice se zabývám především strukturou státního rozpočtu a opět řeším, zda vláda provádí expanzivní či restriktivní fiskální politiku. Vzájemný vliv těchto dvou na sebe působících politik řeším v druhé části již na praktickém případě pro Českou republiku. K analýze daného stavu použiji model IS – LM pro uzavřenou ekonomiku a následně model IS – LM – BP pro ekonomiku otevřenou