Analýza a měření výkonnosti neziskové organizace - Strolený, Petr (2008)
Práce se zabývá výkonností, efektivností FreeNetů (resp. PilsFree). Občanské sdružení PilsFree je komunitní počítačová síť působící v Plzni a jejím okolí poskytující Internet. Práce porovnává kvality Internetu poskytovaný komerčními poskytovateli a PilsFree pomocí metod nákladově užitkové analýzy. Dále se věnuje výkonnosti Internetu poskytovaný Prahou 5. V poslední části porovnávám nákladovost na zřízení koncového bodu v závislosti na technologii