EKONOMICKÁ ANALÝZA MIGRACE - Procházka, Jan; Vorlíček, Jan, 1973-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato bakalářská práce hodnotí na základě legislativy upravující migraci v ČR, zda je brá-nění migraci efektivní a zda migrace ekonomice státu prospívá či škodí. Toto hodnocení je provedeno na základě analýzy vlivu migrace a migrační politiky České republiky na zaměstnanost a trh práce. V práci jsou dále rozpracovány zájmové skupiny, které mohou migrační politiku ovlivňovat. Kromě toho se práce zabývá vlivem nákladů na legální migraci, které ovlivňují počet legálních a ilegálních migrantů a s tím spojenou racionalitu ekonomie zločinu. Práce rozpracovává některé vládní regulace, které mohou významně ovlivnit efektivní alokaci zdrojů. Čtvrtá část pojednání je zaměřena na remitence a cirku-lační migraci. V dodatku je představena ilustrace tohoto fenoménu na mikroekonomic-kém příkladu, kde je kvanitifikačně vyjádřen vliv nelegální migrace na fiskální oblast státního rozpočtu a ztrátu možné produkce
Vedoucí práce: Jan Vorlíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses