Financovanie vysokého školstva v Slovenskej republike - Sedlárová, Michala (2008)
Práce obsahuje vymezení pojmu vzdělání, který může být chápán v různých souvislostech. Tato práce se nejvíce zaměřuje na aspekt vzdělání jako investice do lidského kapitálu. Zkoumá jednotlivé náklady a výnosy, které z něho plynou jak společnosti, tak samotnému jedinci. Pomocí zkrácené metody počítá jedincovu i společenskou míru návratnosti investice do terciálního vzdělání. Poukazuje na skutečnost, že tento druh investice je výhodný pro jednotlivce i společnost. Poslední část je věnovaná popisu systému školství na Slovensku. Rozebírá dotace, metody výpočtu dotací a přidělování dotací. Po přezkoumání způsobu financování VVŠ dochází k závěru, že slovenské VŠ disponují nižším množstvím zdrojů než je průměr krajin OECD