Řízení výkonu na základě náboru a osobního rozvoje poradců v ING ČR - Pekárová, Dominika (2008)
Teoreticko-metodologická část se zabývá řízením výkonu na základě náboru a osobního rozvoje zaměstnanců, tedy popisem těchto personálních činností. Aplikační část se zabývá charakteristikou společnosti ING ČR, novou koncepci HR – náborem a vzděláváním zaměstnanců. Závěr a návrhy na zlepšení