Řízení výkonu na základě náboru a osobního rozvoje poradců v ING ČR - Pekárová, Dominika; Němec, Otakar; Živko, Maja; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2008)
Teoreticko-metodologická část se zabývá řízením výkonu na základě náboru a osobního rozvoje zaměstnanců, tedy popisem těchto personálních činností. Aplikační část se zabývá charakteristikou společnosti ING ČR, novou koncepci HR – náborem a vzděláváním zaměstnanců. Závěr a návrhy na zlepšení
Vedoucí práce: Otakar Němec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; řízení pracovního výkonu; vzdělávání; bakalářské práce; performance management; education; bachelor's theses