Liberalizace trhu práce (Liberální přístup k trhu práce) a její dopad na nezaměstnanost - Brčák, Ondřej (2008)
Bakalářská práce se bude zabývat liberálním přístupem k trhům práce a tímto pohledem bude nahlížet na vybrané problémy, které trhy práce od nepaměti mají a které mají velký dopad na nezaměstnanost. V práci bude kapitola zabývající se odbory a jejich dopadem jak na trhy práce tak i na celou ekonomiku, dále zde bude pasáž o minimální mzdě, která je často odbory prosazována a jejíž dopad na ekonomiku a nezaměstnanost je velmi významný. V další části práce bude rozebrán problém diskriminace na trzích práce a Beckerův liberální přístup k tomuto problému, jež do tohoto, v médiích často probíranému tématu, vnesl mnoho nového a pro obhájce liberalismu velmi významného. Dále bude v práci diskutován problém započetí a ukončení pracovního poměru, který je pro zdravé fungování trhů práce v podstatě klíčový a na kterém staví většina ekonomických pohledů na trhy práce. Na všechna diskutovaná témata se budu snažit aplikovat reálné příklady, ať už z českého či zahraničního prostředí, pokud budou dostupné statistiky tak se budu snažit podložit daná tvrzení i reálnými čísly a případně navrhnout řešení v daném právním systému