Charakteristika a využití opčních kontraktů v risk managementu - Ondrák, Jakub (2008)
Předmětem této práce je problematika opčních kontraktů, jejich historický vývoj, začlenění do systému finančních trhů a klasifikace podle různých hledisek a kritérií. Hlavním cílem práce je osvětlit principy oceňování opcí a tím i konstrukci opčního oceňovacího modelu a následné využití tohoto modelu při používání opčních kontraktů v risk managementu – zajištění a spekulace