Bankovní úřad ministerstva financí - Merta, Jan (2008)
V první kapitole je velmi stručně popsána situace od vzniku samostatného československého státu do založení Bankovního úřadu ministerstva financí. Následující, nejobsáhlejší kapitola je věnována reformám a měnové politice, které prováděla vláda (Bankovní úřad ministerstva financí) do vzniku Národní banky Československé. V této kapitole je největší pozornost věnována měnové reformě. V posledních částech práce se zmíním o vzniku Národní banky Československé a emisní činnosti Bankovního úřadu ministerstva financí. V příloze pak uvedu stručné životopisy ministrů financí a grafické zpracování některých bankovek a mincí