Analýza spokojenosti zákazníka společnosti Controller-Institut, Contrast Consulting Praha spol. s r.o. - Šmídová, Tereza; Plášková, Alena, 1949-; Cechlová, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2008)
Předmětem bakalářské práce je analýza spokojenosti zákazníka, která je vypracována na základě metodiky profesora Nenadála. Jak téma funguje v praxi, je ukázáno na společnosti Controller-Institut, Contrast Consulting Praha spol. s r.o..Prvním výstupem práce je celkové zhodnocení úrovně vzdělávacích seminářů společnosti, které proběhly v roce 2007. Druhým výstupem je návrh nového dotazníku, který odhalí chyby stávajícího hodnotícího formuláře společnosti
Vedoucí práce: Alena Plášková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses