Mandatorní výdaje v ČR, jejich struktura, vývoj - Jícha, Jan (2008)
Práce pojednává o mandatorních výdajích, jejich struktuře a vývoji v samostatné České republice. V rámci práce jsou analyzovány jednotlivé mandatorní výdaje, dále je zde vysvětleno jejich členění, výše a vývoj. V první fázi jsou definovány mandatorní výdaje plynoucí ze zákona, které v čele se sociálními transfery znamenají největší zátěž pro státní rozpočet. Druhá fáze se zabývá zákonnými mandatorními výdaji nemající charakter sociálních transferů. Třetí část pojednává o mandatorních výdajích vyplývajících z jiných právních norem a smluvních závazků. A konečně poslední část se zabývá quasi mandatorními výdaji