Analýza finančních krizí ve vybraných tranzitivních ekonomikách - Peterková, Jana (2008)
Bakalářská práce se zabývá recesemi hospodářského cyklu ve vybraných zemích s tranzitivní ekonomikou. Hlavním cílem je uvedení do problematiky tranzitivních ekonomik, zpřehlednění poznatků o vývojových tendencích hospodářského cyklu a popis příčin a důsledků těchto tendencí v letech největších výkyvů. Zmíněné výkyvy ekonomické aktivity se opírají o součást teorie hospodářského cyklu, ve které se analyzují souvislosti mezi makroekonomickou rovnováhou a ekonomickým vývojem. V první části bakalářské práce je rozebrána výchozí pozice tranzitivních ekonomik, metodologická východiska s podrobnějším rozvedením charakteristik fází cyklického vývoje a jednotlivé indikátory analýzy a monitorování hospodářského cyklu. Druhá část je zaměřena na empirické poznatky ve vybraných regionech, respektive ve vybraných zemích, a komparace hlavních charakteristik hospodářského cyklu