Rovná daň v pobatských státech v kontextu daňové politiky Evropské unie - Haková, Jana (2008)
Tématem mé bakalářské práce je posouzení, zda o důchodových daních v Litvě, Lotyšsku a Estonsku lze říci, že se jedná o rovné daně, a zda daňová konkurence je pro zakládající členské státy skutečně hrozbou. Při porovnání důchodových daní pobaltských států s rovnou daní jsem dospěla k závěru, že se v mnoha bodech od sebe liší a že se ve své podstatě o rovnou daň nejedná. V otázce vlivu daňové konkurence se ukázalo, že korporátní daňová konkurence způsobuje pokles daňových sazeb, ale nikoliv pokles výnosu daně z příjmů korporací a ani přesun daňového břemene na daně s nemobilním předmětem nebo na daně ze spotřeby