Problémy rozdělování hospodářského výsledku kapitálových společností - Šišková, Kateřina (2008)
Obsahem této práce je rozbor rozdělení hospodářského výsledku kapitálových společností, se zaměřením nejen na konečné rozdělení, ale i na průběh tvorby zisku v podniku. Vycházím ze skutečnosti, že podnik nerozděluje hospodářský výsledek pouze na konci roku, ale v průběhu celého období udává směr jeho rozdělování. Objasňuji vliv tvorby výnosů a nákladů na konečnou výši zisku a faktory působící ve spojení s těmito veličinami. Dále zmiňuji důležitost rozlišení forem a druhů zisku, a jejich význam v poměrových ukazatelích na rozhodování o dalším vývoji podniku. Zabývám se otázkou o ponechání či rozdělení zisku v podniku a nakonec popisuji konečné rozdělení HV v podniku