Opravné položky podle české legislativy v porovnání s IAS/IFRS a US GAAP - Dvořák, Luboš (2008)
Předmětem této bakalářské práce je osvětlit problematiku opravných položek a upozornit na rozdíly mezi tím, jak je vnímá české účetnictví a jak je chápou Mezinárodní standardy účetního výkaznictví a Všeobecné uznávané účetní principy přijímané v USA. V první řadě je obecně vymezen pojem opravných položek a s nimi souvisejících základních termínů. Postupy účtování jsou vyloženy v samostatné kapitole. Následuje podrobné rozvedení tématu dočasného snížení hodnoty u konkrétních majetkových forem, nejprve očima českého účetního, poté z pohledu IAS/IFRS a US GAAP. Jednotlivé kapitoly vysvětlují specifika opravných položek u dlouhodobého majetku, u zásob, u nedobytných pohledávek a u finančního majetku. Dále jsou uvedeny zvláštní opravné položky, které česká legislativa nepoužívá, ale IAS/IFRS nebo US GAAP s nimi pracuje. Na závěr jsou poznatky shrnuty a jsou zdůrazněny nejvýraznější rozdíly mezi českým a mezinárodním systémem