Převod majetku odsunutých Němců jako příklad procesu znárodnění v poválečném Československu - Pudilová, Pavlína; Soběhart, Radek, 1978-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tématem této bakalářské práce je převod majetku odsunutých Němců jako příklad procesu znárodnění v poválečném Československu, konkrétně v letech 1945 – 1948. Hlavním cílem je analyzovat a zhodnotit celkový proces převodu průmyslového majetku sudetoněmeckých obyvatel. Práce je zaměřená na převod průmyslových podniků, drobných živnostenských podniků, rodinných domků, parcel a dalšího majetku. Závěrem práce je zjištění, že na poválečnou podobu československého průmyslu a živností měla rozhodující vliv jednání o programu první poválečné vlády a následné schválení Košického vládního programu. Vláda, v níž rozhodující ministerská křesla obsadili komunisté, pak na základě programu připravila dekrety prezidenta republiky, které právně umožnily znárodnění a konfiskaci průmyslového majetku. Konfiskací německého majetku získal československý stát velké materiální hodnoty
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; znárodnění; bakalářské práce; nationalization; bachelor's theses