Nekonvenční měnová politika Evropské centrální banky - Přibilová, Barbora (2021)
Diplomová práce pojednává o vývoji nekonvenční měnové politiky Evropské centrální banky od světové finanční krize po pandemickou krizi. Práce se nejprve věnuje teoretickému ukotvení Evropské centrální banky a představuje její hlavní úkoly, strategie a měnově-politické nástroje. Následně je představen vývoj nekonvenčních nástrojů v reakci na tři velké krize, se kterými se ECB setkala. Práce se dále zabývá makroekonomickými dopady zavádění nekonvenčních nástrojů a ukazuje, že jejich používání má prokazatelně pozitivní dopady na vývoj makroekonomických veličin. Následně je diskutována strategie exitu z nekonvenčních nástrojů, vzhledem k pandemické krizi to v blízké době však nehrozí.