Nekonvenční měnová politika Evropské centrální banky - Přibilová, Barbora; Marková, Jana; Revenda, Zbyněk, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce pojednává o vývoji nekonvenční měnové politiky Evropské centrální banky od světové finanční krize po pandemickou krizi. Práce se nejprve věnuje teoretickému ukotvení Evropské centrální banky a představuje její hlavní úkoly, strategie a měnově-politické nástroje. Následně je představen vývoj nekonvenčních nástrojů v reakci na tři velké krize, se kterými se ECB setkala. Práce se dále zabývá makroekonomickými dopady zavádění nekonvenčních nástrojů a ukazuje, že jejich používání má prokazatelně pozitivní dopady na vývoj makroekonomických veličin. Následně je diskutována strategie exitu z nekonvenčních nástrojů, vzhledem k pandemické krizi to v blízké době však nehrozí.
Vedoucí práce: Jana Marková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses