Dostupnost sociálních služeb pro seniory v kontextu deinstitucionalizace v Jihomoravském kraji : případová studie Znojemsko v období 2011-2019 - Indráková, Petra (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na deinstitucionalizaci sociálních služeb, která patří mezi nejvýraznější trendy v oblasti péče o seniory v posledních letech. Cílem práce je zhodnocení dostupnosti sociálních služeb v kontextu deinstitucionalizace v Jihomoravském kraji, se zvláštním zřetelem na Znojemsko. Teoretická část se věnuje vymezení sociálních služeb, procesu deinstitucionalizace, jeho historii a praxi v zahraničí i u nás. Pozornost je dále věnována sociální politice v České republice, jejímu legislativnímu zakotvení, způsobům financování, ale i roli komunitního plánování v tomto procesu. V praktické části je řešena problematika deinstitucionalizace sociálních služeb. S účastníky komunitního plánování a experty z oblasti poskytování sociálních a sociálně-zdravotních služeb byly vedeny kvalitativní polostrukturované rozhovory, na základě kterých byly identifikovány postoje respondentů k této problematice i legislativní, finanční a další bariéry v tomto procesu. Bylo zjištěno, že největším problémem je financování, kdy finance nepostačují na dovybavování či zkvalitňování pomůcek a někdy sotva pokryjí provoz stávajících kapacit. Potřeba je nejen řešit zjištěné překážky, ale rovněž otevřít veřejnou diskusi o možnostech dlouhodobé péče o seniory a zapojit do ní širokou veřejnost.